lördag 12 september 2009

Nocce har varit sjuk!


Jag har inte skrivit något här på ett tag då vår lille Nocce blev hastigt sjuk under vår Jämtlandsvistelse (älgjakten) förra veckan. Det började med att han i måndags förra veckan var väldigt trött och ville mest sova. Sen låg han och skakade och vi undrade om han frös - det var ju lite kallare där än hemma just då - och höll om honom med filtar o.dyl. Under 2 nätter höll han sedan matte vaken genom att gnälla och gny mest hela tiden och hon satt med honom i flera timmar. Han blev allt stelare, först i bakbenen och sedan även i frambenen och började ömma rejält i alla ben samt skulderblad. Han varken ville eller kunde gå utan tappade balansen och ramlade och skrek och bara låg. Aptiten försvann och han började tappa lusten att dricka. På onsdagkväll blev det olidligt och han fick komma akut till veterinären som misstänkte fästingsjukdom. Blodvärdet var lågt (Hb) och vita blodkroppar högt. Prover togs för bl.a. borrelia. Tempen var 39.2. Vikt 5.8 kg. Han fick antibiotika injecerat + smärtstillande och fick åka hem. På torsdagmorgon hade vi ny tid till vet. Kajsa som upptäckte att blodvärdet sjunkit ytterligare. Temp 39.1. Fortfarande hade han väldigt ont och ville inte röra sig frivilligt, men bajsade och kissade som han skulle med bärhjälp. Nu fick han dropp, smärtstillande och antibiotika intravenöst samt remiss till Karlstad djursjukhus. Fortfarande misstänktes fästingsjukdom. Vi for hem till Bräcke, packade ihop våra grejor och for i ilfart mot Karlskoga där vi tänkte slänga ur gevär o.dyl innan vi for till karlstad mitt i natten. När vi kom hem hade den lille piggnat till lite och kunde faktiskt gå - dock som en träbock, men frivilligt samt ville äta lite lever och kunde dricka själv. Vi ringde veterinären och frågade om vi skulle vänta till lördagmorgon inna vi kom, så han skulle kunna få sova ut lite hemma och inte fortsätta med biltur och kanyler, vilket de tyckte lät bra. På lördagen for matte, Nocce och jag till Karlstad djursjukhus(husse var tvungen att åka till Kopparberg och hämta sin son Benjamin). Nocce blev noggrant undersökt igen, vikt 5.6 kg (han hade gått ned 2 hg), temp 38.7, nya blodprover, röntgen av alla benen samt bedömning av 2 st veterinärer + att röntgenbilderna även skickades till specialist i Strömsholm för bedömning (svar nästa vecka). Nya bedömningen blev: Metafysiär osteopati.

Behandling för detta är strikt vila, antibiotika och smärtstillande och det hade vi ju redan påbörjat så det kändes ju bra. Nocce fick även mer dropp och specialfoder med sig hem.

När vi kom hem igen så såg han utled ut på allt det onda och besvärliga. Han tuffade till sig och reste sig och gick fram till mig och bjöd upp till försiktig lek!!! Matte och husse nästan grät! Sen har han blivit allt bättre. Idag verkar han inte alls lika besvärad. han är fortfarande stel och går på antibiotika och smärtstillande 2 ggr/dag, men äter duktigt med god aptit, dricker ordentligt och leker det han orkar. Han reser sig själv och har börjat återfå balansen och det ser faktiskt ganska bra ut just nu. Veterinären sa att han kan bli helt bra igen , men det finns en risk för skador, men då han fick behandling insatt så fort så verkade hon positiv i alla fall.

På tisdag ska matte prata med veterinären igen och sen får vi se hur det går.
Just nu ligger i alla fall Nocce på sin pläd och gnager nöjt på sitt tuggben och matte och husse pustar ut.
Vi har nu läst att maten inte ska vara på mer än 19% protein vilket gör en förundrad när valpfoder ligger betydligt högre.. Nu har han ju i och för sig fått vuxenfoder som ska vara lite bättre och inte göra att han växer så fort. Tyvärr har vi inte säcken kvar nu och kan inte kolla proteinprocenten, men matte tror den är lägre än i valpfodret.
Nu har han i alla fall fått den bästa vård han kan få och vi fortsätter med det. Nocce är värd allt! (Tur att matte fixade till försäkringen för 1½ vecka sen.....)


1 kommentar:

Eva Lena sa...

Stackars Nocce!!
Och vi som bara VÄNTAR på att få busa med honom o Sixten!! Men han blir snart OK igen och DÅ-----!
Se nu till att han äter o bråkar när han inte vilar o vilar. Sinus & Pompe & Kent& mormor