torsdag 11 november 2010

Jakt i Småland

Vi blev inbjudna på jakt i Småland, utanför Oskarshamn. En man som går lydnadskurs med sin vorsteh tillsammans med Figges vovve undrade hur det var att jaga med basset och då kom Sixten på tal. Vi blev tillfrågade och tackade naturligtvis ja. Himla kul att få åka till Småland!

Vi packade husvagnen full och tog med båda hundarna. Det var 15 st killar och gubbar som mötte upp. En trevlig fredagskväll och sedan sov vi gott i vagnen med hundarna. Upp tidigt på lördag morgon för jakt. Dagen började med wachtel-släpp där även Nocce fick debutera. Nocce sökte av "sitt" område väl men hittade inget. Wachtlarna sprang mest hit och dit och skällde på allt och inget. gud vilkenirriterande ras....Sedan blev det Sixtens tur. Han tog upp en älg och lämnade såten som var väldigt liten och trång. Drev iväg ett par km innan han släppte och kom tillbaka och då var det inget kvar av såten utan det var bara att koppla honom.
Jag passade på att fylla fickorna med gula kantareller som växte i mängder! Det blev ytterligare ett släpp för Nocce och wachtlarna (4 st) men nu var Nocce så trött på deras skällande att han mest höll sig till oss och ville inte söka iväg alls. Sixten fick ytterligare en chans, åter i ett allt för litet område, som han sökte av snyggt och prydligt men vi hittade inga djur där. Lördagen avslutades med en trevlig middag och kortspel.
Söndagmorgon fick Sixten ta första drevet. Han fick genast upp en älg (igen!) som han drev rakt ut ur såten mellan skyttarna och in ett träsk. Han vände och kom tillbaka. 10 min senare fick han upp ytterligare en älg som han sedan förtjänstfullt drev i ca 2½ h med lugnt och metodiskt skall. Älgen lämnade naturligtvis såten som inte var större än ca 50 ha. Den och Sixten tog sig sedan en längre tur in på grannmarken i en stor vid cirkel och närmade sig åter såten bakifrån när jaktledaren valde att avbryta jakten - tusan oxå! jag och en av killarna satte av i full galopp över stock och sten fr att fösöka genskjuta hunden. Vi fick oss en rejäl motionsrunda innan Sixten passerade på ett par meters håll och kunde kopplas. Sur som en citron var han och la sig ner med alla tassarna rakt ut - helt lam! Har ju hänt förut......Han lyckades krångla sig ur halsbandet och for iväg som en torped efter älgen, men matte var lite snabbare =) Riktigt trist dock att han inte fick chansen att slutföra sitt drev, men så är det när övriga inte är vana att jaga med långsam drivande hundar. Det var i alla fall kul att se att han även drev älg och detta i ett schysst tempo.



Delar av jaktlaget; Bo, Inge, Lars, Tobbe, Spur och Ola.
Vi hade en jättetrevlig helg och Småland är fantastiskt vackert!


1 kommentar:

Eva Lena sa...

Imponerande! Duktiga vovvar o jägare!!