lördag 2 oktober 2010

Bassetjakt i Bullstofta

Idag for vi till nya jaktmarken för att släppa Sixten på hare och Nocce på gris.
Vi började med Sixten och husse ställde sig på pass på lämpligt ställe. Matte och Sixten tågade iväg över fältet och Sixten uppförde sig som en lydig fågelhund till mattes förvåning. han ghjorde sök fram och tillbaka över stubb-åkern, stannade och vämntade för at se vilket håll matte tog och rättade in sig efter detta. Det hela var väldigt behagligt förutom att det var tomt på harar. Vi var i stort sett klara då Sixten ville in i en liten dunge och kolla läget. Matte tog pass i en glänta och väntade medan Sixten rotade runt. Då fick han plötsligt upp en hare (syntes på snurrarna på gps:en) och kom till slut rakt mot matte, men i sista stund tog drevet av åt sidan och efter några minuter sermatte till sin stora förfäran att hunden är på väg ut på fältet på andra sidan dungen och mot herrgården som ligger där. Skit! Matte satte av med andan i halsen och geväret på ryggen och alldeles för varma kläder efter sin hund som plötsligt inte alls lyssnade till visslingar eller inkallningsrop. Det blev full galopp över en leråker och efter mycket pustande så hann matte upp sin fantastiska basset som var i full färd med att försöka hitta en väg in genom häcken till herrgården där troligen haren försvunnit (det gick en liten men tydlig viltstig rakt in på herrgårdstomten!). Sixten kopplades och tvingades tillbaka över leråkern samma väg som vi kommit. Nu blev den stackars basseten halt och helt trött och bara lade sig ner i leran och vägrade gå! Matte kände igen tecknen då liknande kan uppstå när han inte får som han vill, dvs han påminner om en tjurig 5-åring. Nåväl, det var bara att kalla på förstärkning och husse kom och tog mattes hagelspruta och basseten fick åka matte-taxi en bit, men sen kände han nog av förnedringen och valde att gå - hältan var plötsligt bortblåst! Efter ha fyllt på vatten i hunden var han som ny och ville ta en runda till, men han fick istället snällt vila sig i bilen. Nu var det Nocces tur.
Premiärtur för Nocce - så spännande det skulle bli. han fick på sig sin nya skyddsväst och accepterade den direkt. Husse och nocce vandrade iväg medan matte kastade sig i bilen och körde runt till andra sidan skogen för att sätta sig på pass mitt inne i grisidyllen =) På radion fick hon veta att Nocce tagit upp en hare, men nästan genast släppt den - duktiga lilla hund!!! Husse och Nocce sökte igenom hela området utan att hitta den minsta lilla kulting. D
Det gjorde inte så mycket i och för sig för det var spännande nog med at få släppa honom på riktigt och se att han följde husse och inte haren =)
Ikväll vilar vi ut i soffan efter pizza och öl. Ja hundarna får ingen öl, men väl smakat på pizzan.

Inga kommentarer: